Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

2007-2008 δραστηριότητες - βιομηχανική ρύπανση και Ασωπός

Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου αποφάσισε τη χρονιά 2007-2008 να ασχοληθεί με το ζήτημα της βιομηχανικής ρύπανσης και τις επιπτώσεις της στη διατροφή και, κατ’ επέκταση, στην υγεία των εργαζομένων και των καταναλωτών. Αφορμή γι’ αυτήν την επιλογή αποτέλεσε η πληθώρα των δημοσιευμάτων για τη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, από το καλοκαίρι του 2007 και μετά.

Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα μόλυνσης, μόνο του Ασωπού ποταμού, αλλά ολόκληρου του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από τα παράλια του Ευβοϊκού, μέχρι και την πόλη της Θήβας. Μάλιστα, το πιο ανησυχητικό στοιχείο, από αυτά που ήρθαν στο φως, ήταν η ανίχνευση μιας πολύ ισχυρής τοξικής ουσίας, του καρκινογόνου εξασθενούς χρωμίου. Πρόκειται για μια ουσία που δεν βρίσκεται ελεύθερη στη φύση, αλλά προκύπτει από συγκεκριμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά στη βιομηχανική παραγωγή.

Το στοιχείο που κάνει εφιαλτικό αυτό το γεγονός, είναι ότι τα επιφανειακά, αλλά και τα υπόγεια νερά χρησιμοποιούνται για την ύδρευση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, για την παρασκευή τροφίμων, ποτών, αναψυκτικών κλπ. στις δεκάδες βιομηχανίες που υπάρχουν συγκεντρωμένες εκεί, καθώς, επίσης, και για τις αγροτικές καλλιέργειες του κάμπου της Θήβας, που τροφοδοτεί συστηματικά τις αγορές της πρωτεύουσας.

Αποφασίστηκε, λοιπόν, να αναζητηθούν στοιχεία για τις αιτίες αυτής της κατάστασης, κάτι που αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της δραστηριότητας της ομάδας, στην πρώτη φάση. 



ταινία από την επίσκεψη και τη "ξενάγηση" στην περιοχή του Ασωπού ποταμού


η τελική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19/6/2008

είχε μεσολαβήσει ενημερωτική ημερίδα με τη συμμετοχή του καθηγητή κ. Λέκκα, του λέκτορα κ. Ζαμπετάκη και του παπα-Γιάννη Οικονομίδη 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου